null

Beste bezoeker, wij maken gebruik van Cookies op onze webshop. Wat doen deze Cookies precies? Als eerst: wij maken gebruik van Google Analytics, op basis van Analytics houden wij in de gaten of we onze webshop eventueel kunnen verbeteren. U blijft helemaal anoniem en wij zien niet wie u bent het is echt alleen om te kijken wat onze bezoekers 'gemeen' hebben.

BMW testdagen Malaga: onze impressie van de nieuwe F modellen

27th Feb 2020, Klaas Kol

Op 11 en 12 februari was het weer zover, mijn collega Lennart en ik mochten namens Motorplaza de nieuwe BMW F 900 XR en F 900 R uitgebreid gaan testen in Malaga. Terwijl Nederland zich opmaakte voor storm Dennis stonden wij om 6 uur in de ochtend klaar op het vliegveld van Rotterdam om vervolgens om half 10 te landen in Zuid-Spanje. In Spanje werden wij verwelkomt door een aangename temperatuur van 22 graden en een heerlijk zonnetje.

De eerste dag stond volledig in het teken van de theorie. Alle opties en mogelijkheden van de nieuwe 900 modellen werden uitvoerig besproken en getest. De nieuwe 900 modellen breken voor BMW een compleet nieuw segment open. Hoe sterk en goed we al zijn in het topsegment all-road en roadster, missen we nog aansluiting in het middensegment. Maar de nieuwe 900 modellen brengen hier dan eindelijk verandering in.

De nieuwe BMW F 900 R is veel meer dan een sportieve naked bike, want de standaard uitrusting en bijhorende opties zijn ongekend voor dit segment. Zo wordt hij standaard geleverd met een uitgebreid TFT-scherm voorzien van BMW Motorrad Connectivity, traction control en is hij volledig voorzien van LED-verlichting. Verder is hij uit te breiden met keyless Ride, bochten ABS, Dynamic Traction Control, Dynamic ESA en een Quick Shifter (omhoog en omlaag).

Een andere spraakmakende nieuwe feature is de adaptieve bochtenverlichting. De bochtenverlichting hoort bij de LED-koplamp pro optie. Het verlichtingssysteem stuurt mee in de richting van de bocht waar de rijder heen stuurt en dit maakt het een stuk makkelijker om bochten in te kunnen schatten, en dit verhoogd de verkeersveiligheid in het donker. 

De styling van de BMW F 900 XR vind ik persoonlijk een gewaagde keuze voor BMW en zal ook zeker het jongere publiek aanspreken. De combinatie van de uitgesproken neus en koplampen maken hem erg herkenbaar en uniek. Hij is door zijn slanke vormgeving en rechte, comfortabele zithouding een echte concurrent voor bijvoorbeeld de Yamaha Tracer. De opties die mogelijk zijn op de BMW F 900 R zijn uiteraard ook beschikbaar voor de BMW F 900 XR.

Aan het einde van een lange dag vol theorie was er ook nog een kleine verassing voor ons. Er stond een prototype van de BMW R 18. Dit prototype kwam erg dichtbij het uiteindelijke design van het productiemodel. En ik kan jullie vertellen, het wordt een beauty! 

Op de tweede dag mochten wij eindelijk de theorie in praktijk brengen. Er was een route van ruim 100 km voor ons uitgezet door de bergen van Zuid-Spanje. Absoluut geen straf! Ik begon mijn rit op de BMW F 900 R. Wat bij het opstappen gelijk opvalt is de actieve zithouding. Hij voelt in balans en tegelijkertijd heel speels, je merkt dat hij echt bedoeld is om mee te “spelen” en hij laat zich dan ook zonder moeite door alle bochten wringen. Het karakter van het blok is ook speels te noemen, vooral in de rijmodus Dynamic wil hij maar al te graag toeren maken. Mocht je wat rustiger willen rijden dan is het een kwestie van de knop indrukken tot hij op de rijmodus road staat. 

Alles zit op de juiste plek en zelfs het kleine windschermpje helpt verrassend veel om de wind weg te geleiden van de rijder. Het geluid bij het overschakelen met de Quick shifter, vooral in hoge toeren, is heel verslavend. Hij doet precies wat je mag verwachten van dit type motorfiets, maar gaat nog net een stapje verder. Zeker een geduchte concurrent voor alle andere naked bikes in het middensegment. Een echte top motorfiets, helemaal met de lage instapprijs vanaf € 9.772,-.

Toen kwam de overstap naar de BMW F 900 XR. Om eerlijk te zijn had ik er niet veel meer van verwacht dan een wat stuggere F 850 GS. Maar al vanaf de eerste kilometers toverde de F 900 XR een lach op mijn gezicht en was het gelijk duidelijk dat het hier ging om een compleet nieuwe motorfiets. Vanaf het moment dat je het gas opendraait geeft de F 900 XR je een vertrouwd gevoel. Het rijgedrag is erg soepel, de schakel assistent werkt goed in het lage toeren gebied en de vering is erg comfortabel en tegelijkertijd sportief.

De F 900 XR waar ik op reed was uitgevoerd met een Comfort buddyseat, dit is echt een aanrader, vooral als je lange ritten gaat rijden. Zowel in de rijmodus Road als Dynamic blijft het een goed doseerbare motorfiets waar je elke keer weer met een glimlach van afstapt. Het karakter van het motorblok zal je zeker verrassen, hij is erg sterk onderin en trekt vlot door naar boven. Voor we het in de gaten hadden was het hotel alweer in zicht. Kortom we hebben er echt van genoten en de nieuwe F modellen hebben ons aan alle kanten verrast!

Mocht jij de BMW F 900 R of F 900 XR willen uitproberen, kom dan langs bij jouw Motorplaza vestiging naar keuze, want ze staan klaar in onze showroom. Mocht een proefrit te kort zijn (wat ik helemaal kan begrijpen) dan kun je ze natuurlijk ook bij ons huren. Beide nieuwe F modellen huur je gemakkelijk en snel via www.huurjemotor.nl.

Klaas Kol.

Gratis verzending vanaf 50 euro
GRATIS VERZENDING

Vanaf € 75,00

Gratis retourneren
RETOURRECHT

30 dagen garantie

Zorgeloos online bestellen
Veilig online betalen

Zorgeloos online bestellen

Ruim aanbod
Product op voorraad?

Zelfde werkdag verstuurd

Ontvang het laatste nieuws, updates en aanbiedingen