null

Beste bezoeker, wij maken gebruik van Cookies op onze webshop. Wat doen deze Cookies precies? Als eerst: wij maken gebruik van Google Analytics, op basis van Analytics houden wij in de gaten of we onze webshop eventueel kunnen verbeteren. U blijft helemaal anoniem en wij zien niet wie u bent het is echt alleen om te kijken wat onze bezoekers 'gemeen' hebben.

Gratis motorfiets veiligheidscheck 2020

3rd Apr 2020, Motorplaza

Aan het begin van het motorseizoen bieden wij elk jaar een gratis veiligheidscheck aan. Tijdens deze veiligheidscheck worden zowel de motorfiets als de motorkleding uitvoerig gecontroleerd. In verband met het coronavirus hebben wij dit keer uitsluitend de check op de motorfietsen uitgevoerd. Zowel in de werkplaats van Motorplaza Groningen als Heerenveen waren diverse monteurs beschikbaar om deze veiligheidschecks uit te voeren. Vanwege de richtlijnen van het RIVM vonden de veiligheidschecks alleen plaats op afspraak. Per motorfiets werd een half uur ingepland.

Eén van de eerste motorfietsen die deelnam aan de check, was eigendom van een ervaren motorrijder. De Suzuki was speciaal voor deze veiligheidscheck door de eigenaar uit de winterslaap gehaald. Naar eigen zeggen had hij de deken van de motorfiets afgehaald, de druppellader losgekoppeld en rechtstreeks naar ons toe gereden. Tijdens zo’n veiligheidskeuring controleren wij onder andere banden, remmen, verlichting, lagers, vering en accu. Deze Suzuki uit 2000 had meer dan een halfjaar aan de druppellader gestaan - er waren dan ook de nodige aandachtspunten. De bandenspanning was veel te laag en de remvloeistof was nodig aan vervanging toe. Dit werd dan ook meteen, in opdracht van de eigenaar van de Suzuki, in orde gemaakt.

Remvloeistof heeft de eigenschap dat het water aantrekt door zijn hygroscopische aard. Vaak kijkt men alleen maar naar de kleur en de hoeveelheid vloeistof in het rempotje, maar dat is niet genoeg. De kleur kan afwijken vanwege de vele verschillende soorten remvloeistof. Wanneer de vloeistof verontreinigd is, moet niet alleen het potje maar het gehele systeem vervangen en ontlucht worden. Dit is een tijdrovende klus. Door het gebruik van het remsysteem verontreinigd de vloeistof. Na verloop van tijd neemt de remvloeistof water op, waardoor de werking van de remmen sterk afneemt. Hier wordt niet vaak rekening mee gehouden en vaak heb je het niet eens door dat je remmen minder goed werken, totdat je gaat remmen nadat je motorfiets is voorzien van nieuwe vloeistoffen. Remvloeistof bleek deze dag bij veel van de gekeurde motorfietsen aan vervanging toe te zijn. Wij raden aan om minimaal eens in de twee jaar de remvloeistof te laten vervangen.

Een andere motorfiets die deze dag gebruik maakte van de gratis veiligheidscheck was een BMW K 75 met ruim 175.000 km op de teller. De eigenaar van de K 75 verklaarde dat dit zijn ‘pekelfiets’ was: hij gebruikt hem alleen in de koude maanden voor woon-werkverkeer. De eigenaar had de motor bespoten met siliconen spray om aantasting van de pekel te voorkomen. Hierdoor zag de motor er wel wat vies en smerig uit, maar er was bijna geen roest of corrosie te vinden. Wel moesten de achterband en de remblokken achter vervangen worden. Gelukkig had onze monteur ook de cardanolie uitvoerig gecheckt, want er bleek minder dan de helft van de vereiste hoeveelheid olie in het cardan aanwezig te zijn.

Vervolgens kwam er iemand langs met een BMW-motorfiets uit 2019 met slechts 13.000 km op teller en het uiterlijk verkeerde in nieuwstaat. De trotse eigenaar had deze motor zelf geïmporteerd. De voorgeschreven 1.000 en 10.000 km beurt waren in het buitenland uitgevoerd. Echter was er geen onderhoudshistorie bij de motor aanwezig en servicelampje knipperde. Ook bleek de motor nog niet te beschikken over de nieuwste software, hier werd een afspraak voor gemaakt. Uiteindelijk hebben wij de eigenaar het advies gegeven om de onderhoudshistorie te achterhalen. Mocht hij in de toekomst aanspraak willen maken op fabrieksgarantie of coulance, dan is de onderhoudshistorie van groot belang.

In totaal werden er deze dag veertien motoren gecheckt, waarbij een heleboel banden op spanning werden gebracht en een aantal gladde banden werden vervangen. Ook werd er deze dag bij één van de gekeurde motorfietsen een complete kettingset gemonteerd. Een aantal van de eigenaren kreeg aan het einde van hun check van ons een offerte mee voor groter onderhoud. Om de levensduur van je motor te verhogen, kapotte onderdelen te voorkomen én veilig door te blijven rijden, is het belangrijk om je motor regelmatig te onderhouden. Zeker na een winterstalling periode is het verstandig om je motorfiets na te lopen. Met dit soort acties hopen wij dan ook ons steentje bij te dragen aan de verkeersveiligheid.

Gratis verzending vanaf 50 euro
GRATIS VERZENDING

Vanaf € 75,00

Gratis retourneren
RETOURRECHT

30 dagen garantie

Zorgeloos online bestellen
Veilig online betalen

Zorgeloos online bestellen

Ruim aanbod
Product op voorraad?

Zelfde werkdag verstuurd

Ontvang het laatste nieuws, updates en aanbiedingen