null

Beste bezoeker, wij maken gebruik van Cookies op onze webshop. Wat doen deze Cookies precies? Als eerst: wij maken gebruik van Google Analytics, op basis van Analytics houden wij in de gaten of we onze webshop eventueel kunnen verbeteren. U blijft helemaal anoniem en wij zien niet wie u bent het is echt alleen om te kijken wat onze bezoekers 'gemeen' hebben.

De TET- Route

11th Jan 2021, Hans Verra

Tijdens een zaterdagmiddagtochtje in de pre-coronatijd zaten we op het terras bij het Klooster in Sellingen. Uiteraard zoals het onder ons motorrijders gebruikelijk is, koffie met appelgebak, in ons geval espresso met appelgebak. Onze oren spitsten zich: we hoorden crossmotoren aankomen. Het bleken Enduro motoren te zijn, 4 stuks. De TET- route komt hier langs, wist vriend Koos mij te vertellen. De TET- route? Dat moest hij even uitleggen. De Trans Euro Trail dus, nagenoeg onverharde wegen door heel Europa, met mooie routes van Noord naar Zuid, of West als je naar de UK wil. Ik was direct enthousiast en na het 2e bakkie waren wij het al eens; dit moesten wij ook gaan doen!

De daad bij het woord gevoegd en maar eens met Motorplaza gebeld. Wij spraken met Motorplaza directeur Binne Hooijenga en vroegen of er een mogelijkheid was om twee Enduro motoren te huren. Binne; “hmmm, mei noppenbanden zeker.., mat altyd slagje!” De keuze werd gemaakt om de dagen voor kerst te gaan rijden. Op de afgesproken vrijdagmiddag in Heerenveen bij Motorplaza, stonden de motoren al klaar, met noppenbanden en volledig afgetankt, zoals gebruikelijk de altijd goede service van Motorplaza. Na wat uitleg van verkoopadviseur Lennart hadden we na het verwisselen van een stekkertje ook Enduro Pro in ons scherm staan. Vanuit ons werk hadden we een dichte aanhanger meegenomen, dat moest passen volgens ons, echter bleken de twee BMW F 850 GS Adventure motoren toch wel behoorlijk wat breder als door ons ingeschat. Dan maar terug naar Hoogeveen voor een grotere kar?! Niet nodig zei Lennart, “neem onze motoraanhanger maar mee”, hoezo goede service?!

Via de Motorplaza online outlet shop, allebei nog een nieuwe Enduro helm gekocht en niergordels, veiligheid voor alles en we wilden zeker onze mooie BMW tourhelm niet beschadigen tijdens het rijden. We waren er klaar voor, de weerberichten waren niet al te best, maar ach.. dat past bij crossen toch? Op maandag hadden wij om 08:30 in Hoogeveen afgesproken, bij mij op de zaak. Daar staan de motoren mooi binnen, en hadden wij een warm magazijn waar wij konden omkleden. Onder het genot van een bakkie liet Koos mij de route voor dag 1 zien. Koos had een navi georganiseerd en de routes ingevoerd en ik had een voorrijder. Vanuit Hoogeveen kun je prima de routes oppakken voor deze 3 dagen. Vanuit Hoogeveen richting Fluitenberg richting Ruinen en Dwingeloo langs het Dwingelderveld. De eerste paden waren erg glibberig en diepe sporen, wat wil je ook met zoveel regen. Ik kreeg mijn F 850 GSA maar lastig door de sporen, wellicht handiger als je de ABS uitschakelt volgens Koos, altijd handig zo’n ict’er in de buurt!

Dit maakte het rijden een stuk prettiger, en gas erop houden is het motto. De paden naast de sloot zijn smal en verraderlijk glad, de motor heeft af en toe de neiging de sloot op te zoeken, naar voren blijven kijken en gas erop, de motor springt van links naar rechts maar houdt mooi spoor. De BMW F 850 GSA is een fijne motor, pakt mooi en soepel op, goed koppel onderin wat het erg makkelijk maakt om te doseren met het gas. Het gebruik van de quickshifter is erg makkelijk, maar voor mij met een verleden als crosser, nog altijd lastig te gebruiken en ik knijp graag de koppeling erbij in. Vlak voor Frederiksoord moest Koos van spoor veranderen. Tijdens de overgang van gras en bladeren naar veel modder en een diep spoor, deed het voorwiel iets anders als verwacht, en daar was de eerste buiteling. Koos wel een deuk in zijn imago maar de BMW gelukkig geheel deukvrij.

Na een broodje en wat drinken in Vledder, de route via Koos zijn navi doorgenomen, geprobeerd de crossbrillen wat schoon en droog te krijgen, maar het water kwam inmiddels overal vandaan. De crosslaarzen waren een aquarium geworden en het enige wat nog droog en warm was, waren de 2 cilinder 4 takt motoren van onze BMW ’s. Warm wordt je weer tijdens het rijden, dus druk op de startknop en gaan, richting Steenwijk en weer richting het Noorden. Via Wateren en Ravenswoud waar een echtpaar de hond aan het uitlaten was langs onze route. Ze begrepen dat het verstandig was enige afstand te houden, niet vanwege onze rijstijl, we houden namelijk altijd rekening met mede weggebruikers, maar vanwege de diepe en grote plassen waar we doorheen reden. Als rijder zie je alleen maar water voor je en verder niets, het echtpaar genoot schijnbaar ook, want Koos kreeg de duimen omhoog. Via Veenhuizen langs het gevangenismuseum richting Westerbork en terug naar Hoogeveen. Motoren en wij naar binnen, omkleden en onder het genot van een espresso de dag evalueren en de tout van de volgende dag alvast overleggen.

Dinsdag om 09:00 afgesproken in Hoogeveen, wederom een natte dag in het vooruitzicht, maar dat mag de pret niet drukken, nat wordt je sowieso met modderige paden voor de boeg. De route voor de dag wordt deze keer noordelijk via Emmen naar boven richting Zuidlaren. Direct bij Tiendeveen komen we op een breed zandpad wat er strandachtig uit ziet. Aan de ene kant een brede sloot aan de andere kant een talud van gras. Een mooi pad om snel over heen te gaan, maar schijn bedriegt. Na 5 meter zakt de motor weg in het gele zand, glad, zwaar en amper door heen te komen. In de 1 ploeteren en gas houden is de enige mogelijkheid. Talud op is geen optie en een nat pak al helemaal niet. Na een halfuur van links naar rechts manoeuvreren, niet omdat we geen stuur konden houden, maar omdat de motor alle kanten opschiet vanwege de gladheid en sporen, weer een stukje asfalt. Wel lekker om even bij te komen. Onder de N34 door richting Emmen, Odoorn, Schoonloo, Ees richting Borger. Mooie route in een mooie omgeving; plaatsen waar je helemaal alleen bent met de natuur, prima om even wat te eten en te drinken. Verder rijdend richting Drouwen, was er een pad waar niet door te komen was, hoe graag we ook wilden. Sporen van een halve meter diep waren geen uitzondering. Maar een goede voorrijder laat zich niet van de kaart brengen, stukje onverhard en de route weer oppakken. Richting Annen kom je langs de bekende mountainbike route van Gieten, mooie MTB route, en pak je nog een breed pad van deze route mee. Via Annen en Nooitgedacht, de route weer terug gekozen naar Hoogeveen.

Woensdag 09:30 vertrekken we wederom uit Hoogeveen, wat later gestart vanwege de vele regen. Een collega zei “een hond laat je met dit weer nog niet uit en jullie kruipen op een motor”. Tja het is een hobby! De route die we voor deze dag gepland hadden ging in zuidelijke richting, richting Enschede, hoewel we niet de illusie hadden hier uit te komen. De gemiddelde snelheid ligt niet zo hoog vanwege de paden en zeker nu ook niet vanwege het slechte weer. Vanuit Hoogeveen, Fluitenberg, Echten en Zuidwolde, mooie paden. In de buurt van Balkbrug was er even verwarring bij de voorrijder, moesten we nu via het erf van de boer een pad op, of toch een soort van wandelpad even eerder? Het werd het wandelpad, of wat ervoor door ging, veel balderen met daaronder modder en wederom veel sporen. Een wandelaar met hond verklaarde ons voor gek dat we dit pad namen, althans ik meende hem met een vinger ergens richting z’n hoofd te zien wijzen. Na 30 meter begrepen we zijn reactie; nagenoeg niet te doen, van richting sloot naar boom en weer rechtdoor. Slecht zicht, en ook ik ging via een gat met water plat op m’n plaat. Het voorwiel schuift weg en daar lag de mooie GS. Maar zoals een Adventure al doet vermoeden, geen centje pijn, met wat hulp van Koos starten en weer onderweg. Richting Ommen werd het alleen maar slechter met het weer, het zicht was zo slecht dat we besloten het voor gezien te houden, rond 15:00 waren weer in Hoogeveen. Eerst de motoren met een hogedrukreiniger afgespoten, en daarna onszelf idem dito en na een bak thee huiswaarts. De volgende dag de motoren opgeladen en weer spik en span en met lichte tegenzin afgeleverd bij Motorplaza. Binne en Lennart bedankt voor de mogelijkheid en de goede service!

Wij hebben een zeer mooie ervaring opgedaan op twee fantastische motoren. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar, en een aanrader voor elke motor(cross)liefhebber. Onze voornemen is dit komend voorjaar opnieuw een TET -route te gaan rijden van die delen die we nog niet hebben kunnen doen. We hopen dan op iets minder regen. Veel dank aan Motorplaza voor het mogelijk maken van deze belevenis!

Koos en Hans.

Gratis verzending vanaf 50 euro
GRATIS VERZENDING

Vanaf € 75,00

Gratis retourneren
RETOURRECHT

30 dagen garantie

Zorgeloos online bestellen
Veilig online betalen

Zorgeloos online bestellen

Ruim aanbod
Product op voorraad?

Zelfde werkdag verstuurd

Ontvang het laatste nieuws, updates en aanbiedingen