null

Beste bezoeker, wij maken gebruik van Cookies op onze webshop. Wat doen deze Cookies precies? Als eerst: wij maken gebruik van Google Analytics, op basis van Analytics houden wij in de gaten of we onze webshop eventueel kunnen verbeteren. U blijft helemaal anoniem en wij zien niet wie u bent het is echt alleen om te kijken wat onze bezoekers 'gemeen' hebben.

Altijd al willen weten wat termen zoals ASC, Dynamic ESA of DTC nou eigenlijk betekenen? Wij leggen het uit!

20th May 2020, Motorplaza

Tegenwoordig kun je jouw motorfiets voorzien van een heleboel opties en hulpmiddelen. Erg fijn natuurlijk, maar weet jij wat termen zoals ASC, Dynamic ESA of DTC nou eigenlijk betekenen? En misschien nog wel belangrijker, wat voor functie heeft het? Met alle innovaties die er aan zitten te komen wordt deze lijst met opties en moeilijke afkortingen steeds langer. Dit is echter nog geen reden voor paniek, want in dit blog gaan wij uitleggen wat al deze termen betekenen.

Dynamic ESA (Pro)
Als je aan het kijken bent voor een BMW motorfiets is er een grote kans dat je de term ‘Dynamic ESA’ tegenkomt, maar wat is ‘Dynamic ESA’ nou eigenlijk? ESA staat voor Electronic Suspension Adjustment en Dynamic staat voor de semi-actieve eigenschappen van het systeem. Door het gebruik van verschillende sensoren kan de vering zich aanpassen aan het wegdek en het rijgedrag van de rijder. Het systeem geeft de rijder ook de mogelijkheid om met een druk op de knop de eigenschappen van de vering aan te passen. Zo kun je de vering aanpassen naar offroad rijden of instellen voor comfort als je een lange toertocht gaat rijden. Ook als je de motorfiets zwaar gaat bepakken past de vering zich aan. ‘Dynamic ESA’ werkt niet als een op zichzelf staand systeem, maar is in staat om met de andere rijdersassistentiesystemen, zoals ABS en ASC te communiceren. In samenwerking met deze systemen zorgt het voor een betere controle over de motorfiets en een ongekende wegligging. Dat niet alleen, ook bij een harde ingreep zoals bij het ontwijken van een weggebruiker of een noodstop zorgt dit samenspel van systemen voor een verhoogde veiligheid.

ASC
BMW Motorrad rijderassistentiesysteem ASC oftewel ‘Automatische Stabiliteits Controle’ is één van de meest gevraagde opties. Dit systeem is goed te vergelijken met de tractiecontrole (ESP) die te vinden is in de meeste moderne auto’s. Het ASC systeem zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van een doorslippend achterwiel en zorgt tevens voor een efficiëntere krachtoverbrenging. ASC verhoogd de rijveiligheid onder kritieke rijomstandigheden, bijvoorbeeld in de regen. Wanneer gecontroleerd ingrijpen door de elektronica niet gewenst is, bijvoorbeeld op het circuit, dan kun je met een knop op het stuur het ASC systeem deactiveren, zelfs onder het rijden.  

DTC
De afkorting DTC staat voor ‘Dynamic Traction Control’. DTC is goed te vergelijken met ASC, maar anders dan bij het ASC systeem wordt bij DTC ook de hellingshoek van de motor via hightech sensoren geregistreerd en meegenomen bij de aansturing. Door het verschil te meten in omwentelingen van voor- en achterwiel – via de ABS-sensoren en de door de sensorbox (hellingshoekmeting) verzamelde data – herkent de motorfiets een slippend achterwiel. Het motormanagement reageert in dit geval met een adequate reductie van het aandrijfkoppel. Bij uitzonderlijk gebruik, bijvoorbeeld op het circuit, kan DTC uitgeschakeld worden.

ABS Pro
ABS Pro is een innovatieve doorontwikkeling van het beproefde BMW Motorrad ABS: naast de noodzakelijke gegevens die een conventioneel systeem meet, let ABS Pro ook op de hellingshoek van de motorfiets in de bocht. Op grond van deze meting kan de rem druk optimaal gedoseerd worden opgebouwd. Uiteraard blijft de motorfiets, net zoals bij normale ABS, bestuurbaar bij een onverwachte ingreep

Rijmodi
Bij de moderne BMW modellen kun je gebruik maken van verschillende Rijmodi’s. Afhankelijk van het soort motorfiets en het optie pakket kun je met een druk op de knop “mode” de rijmodus en daarmee het karakter van de motorfiets aanpassen. Bij elke rijmodi wordt er gebruik gemaakt van alle bovenstaande hulpmiddelen zoals Dynamic ESA, ASC en DTC. Zo zal de BMW S 1000 RR in de ‘Race’ modus bijvoorbeeld een stuk directer reageren wanneer je gas geeft dan in de ‘Sport’ modus. Het vermogen wordt in de ‘Rain’ modus een stuk genuanceerder naar het achterwiel gebracht om een slippend achterwiel te voorkomen. Uiteraard verschillen de Rijmodi’s per type motorfiets. De meest voorkomende Rijmodi’s:

  • Rain
    Bij het gebruik van de ‘Rain’ modus wordt de rijder bij rijden op een nat wegdek en met weinig grip geholpen door een soepel doseer- en opnamekarakter, waarbij je toch over de volle vermogens- en koppelreserves beschikt. Voor de hoogst mogelijke veiligheid bij accelereren is het ASC op relatief vroegtijdig ingrijpen ingesteld. Het ABS is afgesteld op weggebruik.
  • Road
    In de ‘Road’ modus zorgt het ASC voor optimale tractie op droog wegdek en het ABS systeem is hier ook op weggebruik afgesteld. 
  • Dynamic
    In de ‘Dynamic’ modus is het regelkarakter van het ASC verder aangescherpt. Het maakt voor geoefende rijders beheerste drifts mogelijk. Het ABS systeem is wederom afgesteld op weggebruik en de motor reageert directer op het gas.
  • Enduro
    In de ‘Enduro’ modus staat het ASC meer slip aan het achterwiel toe, waardoor op onverharde wegen beheerste drifts mogelijk zijn. Het ABS is afgestemd op rijden met wegbanden op rulle ondergrond als grind en dergelijke, en maakt een hogere mate van slips mogelijk. Het optionele Dynamic ESA is afgestemd op meer tractie.

HSC
‘HSC’, ook wel bekend als ‘Hill Start Control’, vergemakkelijkt het wegrijden op een helling en voorkomt terugzakken. Wanneer je op een helling staat met een percentage van tenminste +/- 5% voorkomt de automatische rem activatie van het HSC systeem het terugzakken. Dit zelfs met een passagier en volle bepakking.

Schakelassistent (Pro)
Schakelassistent, oftewel een ‘Quickshifter’, maakt het mogelijk om een versnelling omhoog of omlaag te schakelen, zonder het gebruik van de koppeling en zonder het dichtdraaien van het gas. Bij vrijwel alle nieuwe BMW modellen met een Quickshifter is het mogelijk om zonder de koppeling omhoog en omlaag te schakelen. Bij sommige oudere modellen is het alleen mogelijk om zonder koppeling omhoog te schakelen.

RDC
Als je ooit eens hebt gereden op een motorfiets met onvoldoende druk in de banden, weet je hoe cruciaal of zelfs gevaarlijk de verslechterde wegligging van de motorfiets dan kan zijn. Om dit te allen tijde voldoende druk te garanderen is BMW gekomen met RDC bandenspanningscontrole. RDC meet constant de bandenspanning en biedt je real-time updates. Bovendien heeft RDC ook een actieve waarschuwingsfunctie. Zodra een relevante afwijking van luchtdruk wordt gedetecteerd, geeft een geel infolicht of een rood waarschuwingslampje automatisch het drukverlies aan.

Dynamic Brakelight
Van achteren aangereden worden door een automobilist is voor elke motorrijder een nachtmerrie. Met deze situatie en natuurlijk de veiligheid van de rijder in het achterhoofd heeft BMW in 2016 een nieuwe veiligheidsfeature geïntroduceerd: het dynamische remlicht. BMW Motorrad was de eerste fabrikant ter wereld die dit bewezen veiligheidsconcept toevoegde aan selecte motorfietsen in hun line-up. Deze extra functie van het remlicht is in twee fases opgesplitst. Fase één wordt geactiveerd bij een snelle vertraging bij snelheden boven de 50 km/u. Het remlicht waarschuwt het achteropkomende verkeer door te knipperen met een frequentie van 5 Hz. In fase twee worden bij plotseling remmen tot minstens onder de 14 km/u de alarmknipperlichten geactiveerd. Deze blijven actief totdat het voertuig opnieuw accelereert naar een snelheid van minstens 20 km/h.

eCall
Om iedereen die bij een ongeval betrokken is meteen te kunnen helpen, heeft BMW Motorrad ‘Intelligent Emergency Call’ (eCall, ‘intelligente noodoproep’) ontwikkeld. Het optioneel leverbare eCall neemt bij ongevallen automatisch contact op met een BMW callcenter, waarna van hieruit de hulpdiensten worden geactiveerd. Ook wordt er – indien mogelijk – contact gelegd met het slachtoffer. Vanzelfsprekend kan het systeem ook handmatig worden geactiveerd.

Adaptieve bochtenverlichting
‘Zien en gezien worden’ is een van de belangrijkste aspecten op het gebied van verkeersveiligheid. In het donker wil je het liefst een zo krachtig mogelijke lichtbundel om extra ver te kunnen kijken. Het zicht in de bochten kan nog wel eens problematisch zijn, maar met ‘Adaptieve bochtenverlichting’ wordt rijden in het donker veiliger dan ooit. Door het gebruik van een innovatief nieuw systeem stuurt het licht van de koplamp mee. Zo is de bocht altijd optimaal verlicht en heb je veel meer zicht.

Gratis verzending vanaf 50 euro
GRATIS VERZENDING

Vanaf € 75,00

Gratis retourneren
RETOURRECHT

30 dagen garantie

Zorgeloos online bestellen
Veilig online betalen

Zorgeloos online bestellen

Ruim aanbod
Product op voorraad?

Zelfde werkdag verstuurd

Ontvang het laatste nieuws, updates en aanbiedingen