Tips van de werkplaats: motorrijden met pekel op de weg
22nd Feb 2021, Motorplaza
De meeste motorrijders laten hun motorfiets tijdens de winter veilig in de garage staan. Uiteraard omdat het koud en glad is, maar natuurlijk ook omdat er in de winter vaak pekel op de weg ligt. Pekel is slecht voor je motor en niemand wil natuurlijk het nieuwe seizoen met een ‘pekelfiets’ beginnen. Wij adviseren je dan ook om je motor lekker binnen te laten staan wanneer er gestrooid wordt, mocht je toch willen gaan rijden, dan hebben wij wat handige tips verzameld om je op weg te helpen
Wat is pekel?
Wanneer de temperatuur onder nul duikt wordt er strooizout op de weg gestrooid. Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. Waardoor de weg minder snel glad zal worden en weggebruikers veilig door kunnen rijden. Waneer het zout mengt met vocht/water, ontstaat er een waterig goedje met een zeer hoog zoutgehalte. En dit pekelgoedje verspreid zich gemakkelijk en snel op alle gevoelige onderdelen van je motorfiets.
Wanneer is er gestrooid?
Kans op gladheid? Dan rukken de herkenbare strooiwagens met oranjelampen vrijwel direct uit om de gladheid te bestrijden met de nodige kilo’s strooizout. Als je deze wagens voorbij ziet komen weet je natuurlijk gelijk dat er pekel op de weg ligt. Maar er is een nog veel handigere manier om te zien of er zout gestrooid is. Op rijkswaterstaatstrooit.nl kun je precies zien waar er gestrooid wordt in Nederland. En dat is niet het enige: want je kunt ook allerlei interessante statistieken over de strooiwerkzaamheden zien.
Wat doet pekel met je motorfiets?
Pekel komt overal, uiteraard komt het terecht op alle direct zichtbare onderdelen zoals de kuip en remschijven. Maar het weet vaak ook binnen te dringen achter beschermrubbers waardoor draaiende onderdelen en kogellagers ook overgeleverd zijn aan de verwoestende werking van pekel. Het gevolg van pekel is roest, uiteraard zal dit op zichtbare delen uiteindelijk ook te zien zijn, deze delen kunnen mat uitslaan of zelfs lelijke bruine roestvlekken krijgen. Als deze delen eenmaal aangestast zijn is het vrijwel onmogelijk om ze weer mooi te krijgen.
Hoe voorkom je pekelschade?
Geef de pekel geen kans om te hechten. Dus zorg ervoor dat de pekel zo kort mogelijk op je motorfiets zit. Het beste is om je motorfiets direct na elke pekelrit af te spuiten met water. Zo geef je de pekel geen kans om je onderdelen aan te tasten. Ook kun je je motorfiets met een aantal preventieve middelen behandelen om schade te voorkomen.
Kwetsbare delen
Spuit de kwetsbare onderdelen van je motor in met siliconenspray, denk hierbij aan de kuip, spatborden, rubberonderdelen en de elektrische installaties zoals bobines en bougiedoppen. Na elke spoelbeurt moet je deze onderdelen opnieuw inspuiten met de siliconenspray.
Metalen delen
Voor de metalen onderdelen kun je gebruik maken van tectyl spray. Gebruikt tectyl voor de onderzijde van de motor, de achterbrug, voorvorkpoten, en je cardanhuis. Zorg wel dat je banden, remschijven en andere kwetsbare onderdelen goed afgeplakt zijn tijdens het spuiten. De ervaringen over het gebruik van tectyl zijn wisselend, het goedje beschermt goed tegen pekel, maar tectyl spoelt met een wasbeurt niet zomaar van je motorfiets af en is vaak lastig te verwijderen na de winter. Je kunt tectyl verwijderen met wasbenzine of speciale tectyl verwijderaar.
Scharnierende delen/ketting
Voorzie de scharnierende delen van je motorfiets van extra vet of kettingspray. Denk hierbij aan je voetsteunen en zijstandaard. In deze bewegende delen zitten vaak wel stukjes blank metaal en daar wil je pekel het liefst zo ver mogelijk vandaan houden. Een stevige laag vet helpt hiermee. Wanneer je motorfiets is aangedreven door een ketting, kun je deze het beste na elke pekelrit invetten zodat hij soepel blijft draaien.
Kabels
Zorg er tijdens de winter voor dat je kabels goed gesmeerd zijn. Je wilt immers niet dat je kabels vastvriezen. Smeer je gaskabel, koppelinskabel en chokekabel met een speciale teflon kabelspray. Deze spray voorkomt dat je kabels vastvriezen wanneer het kwik onder nul daalt.
De beste manier om pekelschade te voorkomen blijft simpel: laat je motorfiets lekker binnen staan! Heb je geen keus en is je motorfiets de enige optie voor transport? Gebruik dan de bovenstaande tips om schade te beperken. Het afspoelen van je motorfiets na elke pekelrit is zonder twijfel het meest belangrijke. Ga preventief te werk en denk goed voorruit voor je een pekelrit gaat maken, alleen zo voorkom je blijvende pekelschade aan je motorfiets.