null

Beste bezoeker, wij maken gebruik van Cookies op onze webshop. Wat doen deze Cookies precies? Als eerst: wij maken gebruik van Google Analytics, op basis van Analytics houden wij in de gaten of we onze webshop eventueel kunnen verbeteren. U blijft helemaal anoniem en wij zien niet wie u bent het is echt alleen om te kijken wat onze bezoekers 'gemeen' hebben.

Avontuur in de Algarve

22nd Mar 2019, Klaas Kol

Op een vroege donderdagochtend vertrokken wij vanaf Rotterdam Airport naar de Algarve, Portugal. Hier zal ik voor Motorplaza de nieuwe modellen van 2019 gaan testen. Rond elf uur diezelfde ochtend kwamen we aan in het Pines Peak Resort. Hier hebben we geluncht en konden we ons klaar maken voor de eerste testrit.

Het programma was niet mis. Voor de testritten mocht ik 120KM de weg op met de; R1250R, R1250RS en R1250RT. Later op de dag reden we off-road met de R1250GS, R1250GS Adventure en het nieuwste model, de F850GS Adventure.

Wat bij de testritten op de weg meteen op valt is de rust in het motorblok van de R1250. Motorgeluid is er bijna niet meer, wat het geluid van de uitlaat ten goede komt. Qua vermogen is het verschil duidelijk merkbaar. Het blok is onderin veel krachtiger en soepeler geworden. De overgang van de nieuwe shift-cam techniek is hooguit hoorbaar maar niet voelbaar. Het overschakelen van de lage naar de hoge nok gebeurt bij vollast tussen de 1000 en 5000 rpm. Dit levert wel het verwachte vermogen en koppel, maar geen onverwachte schop onder de kont.

In het stuurgedrag van de R1250RT is weinig veranderd. Het blijft een op en top toermotor die messcherp stuurt. Door het nieuwe blok rijdt de R1250RT iets voorspelbaarder.

Daarentegen zijn de R1250R en R1250RS twee compleet nieuwe motoren geworden.

De R is soepeler en wendbaarder, pakt mooi op in de lage toeren en voelt als een echt makkelijke relaxte toerfiets.

De RS is een stukje sportiever en nodigt uit om bochten sportief te nemen. Meer gevoel in het stuurgedeelte geeft de RS veel vertrouwen.

Nog even terugkomend op het blok. Het R1250 blok is dus stiller en krachtiger geworden. En door de shift-cam techniek beheersbaar met het oog op de vermogens afgifte. Echt een revolutie in de Boxer technologie!

Na een korte stop en een heerlijke espresso sprongen we over op de off-road familie van BMW.

Voor wie off-road wil rijden is de Algarve echt een aanrader! Een prachtige omgeving met uitdagende paden. Van een moeilijke klim tot vol gas gravel rijden. Alles is in de Algarve aanwezig.

Ingeschreven had ik mij voor de ervaren groep. Hier kwam alles aan bod. Je merkt pas hoe goed een motorfiets in elkaar zit wanneer je meer doet dan alleen waarvoor jij denkt hij voor bedoeld is.

Bij het afslaan naar gravel maken we een stop om de motorfietsen in te stellen. Alle 3 kennen ze de Enduro Modus. Dit houdt in; veel slip, weinig ABS en aangepaste vering. Na een klein half uurtje sturen op de R1250GS werd duidelijk dat de elektronica super functioneert. Alles doet zijn werk. Bij vol gas of vol in de rem. De motorfiets blijft controleerbaar en beheersbaar.

Na de overstap op de R1250GS Adventure blijkt er weinig verschil te zijn tussen de GS en GS Adventure. Het extra gewicht merk je nauwelijks en de beheersbaarheid is net zo goed als op de GS.

De F850GS Adventure blijft dan nog over. Doordat deze niet voorzien is van het bekende Telelever systeem is het gevoel voor in anders als bij de R1250. Vooral op off-road paden en wegen kun je beter aanvoelen wat er aan de voorkant gebeurt. Hij is speelser, pittiger en hoeft allang niet meer gezien te worden als ‘het kleine broertje van’. Alle luxe is aanwezig; TFT, Cruise, ESA, Schakel assistent (ideaal zowel on- als off-road), Led Koplamp. Het is eerder een concurrent van geworden!

Tijdens de testritten droeg ik het Streetguard motorpak van BMW met daaronder het BMW Street AIR vest. Dit vest registreert een ongeluk en zal bij een val of impact rond de schouders en zij een aantal airbags opblazen. Opvallend is het gewicht van de jas.

Doordat het vest in de jas geritst word valt bij het dragen van de jas het gewicht te verwaarlozen. Zelfs bij het off-road rijden was het gewicht van de jas niet merkbaar. Het zat als gegoten. Bij off-road rijden word wel aangeraden het airbag systeem uit te schakelen. Door de krachten die vrijkomen bij ruiger terrein. Wel doet het vest dan dienst als rug protector en uit ervaring kan ik vertellen: Hij heeft zijn werk goed gedaan…. Wilt u meer informatie over het BMW Street AIR vest? Kom langs in een van onze winkels.

Moe maar voldaan kwamen we aan in het hotel. Na een aantal stoere verhalen en een overheerlijk buffet ging iedereen zich klaarmaken om de volgende dag de nieuwe S1000RR te testen op het Circuit Autodrome do Algarve.

Na een ontbijt kwam eerst de theoretische training waarin de nieuwe RR even binnenstebuiten gekeerd werd. Het nieuwe TFT scherm maakt het instellen van de motorfiets een stuk simpeler. De mogelijkheden lijken eindeloos. Zo zijn afzonderlijk aan te passen in het TFT scherm: ABS, DTC, motorrem, gasresponse en wheelie control. Deze aanpassingen worden gedaan in de rij modus Race Pro. Maar voor wie gewoon een blokje wil rijden zijn er ook nog steeds de bekende rij modussen; Rain, Road, Dynamic en Race. Verder is de zithoogte in te stellen en is er meer bewegingsvrijheid ontstaan door nieuwe design.

Met een full led- koplamp oogt de nieuwe RR stoer en is hij van een afstand heel herkenbaar.

Ook deze motorfiets is voorzien van de shift-cam technologie. Anders dan bij de R1250 is wel dat deze overschakelt bij een vast punt, 9000 rpm. Door deze techniek levert de motorfiets onderin koppel en bovenin vermogen. Na de theorie was het dan eindelijk zover, we mochten het circuit op.

Door mijn gebrek aan ervaring en de vroeger wijze woorden van mijn ouders. ‘’Je krijgt niet eerder je motorrijbewijs dan wanneer je verstandig bent, en dat kan nog wel even duren’’. Leek het mij verstandiger om mij in te schrijven in een langzame groep. Uitleg van de instructeur was summier. In de juiste rijmodus kan iedere dummy hard rijden op deze fiets vertelde hij.

Niets bleek minder waar. Het gemak waarmee je de motorfiets door de bochten stuurt was heel verrassend. De vermogensafgifte was beheersbaar en als je een foutje maakte, hielp de elektronica je er doorheen. Bij het aanremmen bleek waarom de nieuwe R1250GS-Adventure dezelfde remklauwen had gekregen als de RR. Alsof je een anker uitgooit! Ik heb vaak gedacht: als hij nu niet over de kop gaat…. Maar weer bleek de elektronica slimmer en zorgde keurig dat ik op tijd kon insturen. Alles gaat als vanzelf, ik had het idee dat ik al jaren ervaring had en zo mee kon doe in de GP, tot we werden ingehaald door de snellere groep.

Al met al een super ervaring waarbij de instructeur gelijk bleek te hebben. De RR is echt voor iedereen die kan en niet kan motorrijden. En omdat de zithouding wat minder extreem is geworden door het M-zadel is ook een langere rit niet vervelend. Het TFT scherm blijkt ook een uitkomst. Alles wordt helder en duidelijk aangegeven, is simpel te bedienen en oogt ook nog eens flitsend. Dit geldt overigens voor alle modellen met dit scherm.

Na het buffet en nog meer stoere verhalen was het weer op tijd de koffer in.

De volgende morgen na het ontbijt en nog een stukje theorie over de R1250 serie, maakten wij ons op voor de terugreis. Alles bij elkaar een super ervaring en na veel te hebben bijgeleerd landden we om half 11 ‘s avonds weer op Rotterdam Airport.

Bedankt BMW en Motorplaza voor deze reis. 

Het was echt geweldig!

Gratis verzending vanaf 50 euro
GRATIS VERZENDING

Vanaf € 75,00

Gratis retourneren
RETOURRECHT

30 dagen garantie

Zorgeloos online bestellen
Veilig online betalen

Zorgeloos online bestellen

Ruim aanbod
Product op voorraad?

Zelfde werkdag verstuurd

Ontvang het laatste nieuws, updates en aanbiedingen