null

Beste bezoeker, wij maken gebruik van Cookies op onze webshop. Wat doen deze Cookies precies? Als eerst: wij maken gebruik van Google Analytics, op basis van Analytics houden wij in de gaten of we onze webshop eventueel kunnen verbeteren. U blijft helemaal anoniem en wij zien niet wie u bent het is echt alleen om te kijken wat onze bezoekers 'gemeen' hebben.

BMW Motorrad geschiedenis: de BMW K1

15th Mar 2023, Motorplaza

Het eerste wat je denkt als je de BMW K1 voor het eerst ziet is: wauw! Hij heeft namelijk een nogal gewaagd design. En dat is eigenlijk nog een understatement, hij lijkt rechtstreeks uit een aflevering van de Power Rangers te komen. Maar laat er geen twijfel over bestaan, de BMW K1 is één van de belangrijkste motorfietsen uit de BMW Motorrad geschiedenis en is de grondlegger van het BMW Sport segment wat wij vandaag de dag kennen.

De BMW K1 is de allereerste BMW Motorrad Supersport motorfiets en tevens de eerste BMW motor met een volledige kuip. De K1 was in het leven geroepen om de strijd aan te gaan met de Japanse sport motoren die snel groeide in populariteit. De K1 werd in 1989 op de markt gebracht en trok met zijn gewaagde uiterlijk gelijk de aandacht. Vandaag de dag is het al een gewaagd design, laat staan in 1989. Maar misschien was het wel precies wat BMW Motorrad nodig had. In deze periode zagen de BMW motorfietsen er nogal alledaags uit, misschien zelfs een beetje saai. Dus ze konden op styling gebied wel een beetje reuring gebruiken en dat is zeker gelukt met de K1. Met deze motor was het direct duidelijk dat BMW Motorrad risico durfde te nemen.

De meningen over het uiterlijk zijn zelfs 34 jaar na zijn debuut nog altijd verdeeld. De één weet het uiterlijk wel te waarderen, de ander vind het verschrikkelijk en kijkt liever de andere kant op. Wat je er ook van vind, het uiterlijk is voornamelijk te danken aan de aërodynamica. Het voorspatbord bedekt bijna het hele voorwiel en ook de rest van het unieke kuipwerk is ontworpen met minimale luchtweerstand in het achterhoofd.

Dit had alles te maken met het door de fabrikant opgelegde limiet van 100 pk voor motorfietsen die in Duitsland werden verkocht. Op vermogen kon BMW Motorrad dus niet concurreren met de Japanners. In plaats daarvan zette ze vol in op de aërodynamica van de K1. En dat was een groot succes, want de K1 had met een CW waarde van 0.34 de laagste luchtweerstand van alle productie motoren ten tijde van zijn debuut in 1988.

De K1 was met zijn gewicht van 234 kg wel wat zwaarder dan de meeste Japanse concurrenten. Het 4-cilinder motorblok van de K1 is een geüpdatet versie van het motorblok wat eerder in de K100 gebruikt werd. Het 987 cc tellende motorblok perste er 100 pk uit, 10 paarden meer dan de K100. Een topsnelheid van 240 km per uur was goed te bereiken met de K1. Deze topsnelheid had hij uiteraard grotendeels te danken aan zijn aërodynamische design.

Een groot succesnummer kun je de K1 helaas niet noemen. Tussen 1989 en 1993 werden er zo’n 7.000 exemplaren verkocht waarvan er 4.000 in het eerste jaar werden verkocht. De K1 is een motor die je niet vaak meer ziet en eigenlijk een beetje vergeten is. Maar als de eerste BMW Supersport motorfiets met een volledig kuip en de geringe verkoopcijfers is hij de laatste jaren uitgegroeid tot een echt collectors item. De K1 is zonder twijfel één van de belangrijkste motorfietsen uit de BMW Motorrad geschiedenis. Heel simpel gezegd: zonder K1 geen S 1000 RR en daar zijn wij de K1 nog elke dag dankbaar voor.

Wil jij de BMW K1 graag in het echt zien? Dat kan! Bij Motorplaza Heerenveen hebben wij nu meerdere exemplaren in de kledingshop staan. Dus kom bij ons langs en bewonder de eerste BMW Motorrad Supersport motor in levenden lijve.

>

Gratis verzending vanaf 50 euro
GRATIS VERZENDING

Vanaf € 75,00

Gratis retourneren
RETOURRECHT

30 dagen garantie

Zorgeloos online bestellen
Veilig online betalen

Zorgeloos online bestellen

Ruim aanbod
Product op voorraad?

Zelfde werkdag verstuurd

Ontvang het laatste nieuws, updates en aanbiedingen