null

Beste bezoeker, wij maken gebruik van Cookies op onze webshop. Wat doen deze Cookies precies? Als eerst: wij maken gebruik van Google Analytics, op basis van Analytics houden wij in de gaten of we onze webshop eventueel kunnen verbeteren. U blijft helemaal anoniem en wij zien niet wie u bent het is echt alleen om te kijken wat onze bezoekers 'gemeen' hebben.

Hoe lang gaat een motorhelm mee?

18th Aug 2022, Motorplaza

In onze winkels krijgen wij veel vragen over de houdbaarheid van helmen. Want net zoals veel andere producten hebben helmen een houdbaarheidsdatum en verliest een helm zijn beschermende eigenschappen in de loop van de tijd. Dit betekent dat je helm helaas niet eeuwig mee gaat, maar hoe lang kun je dezelfde helm eigenlijk gebruiken en kun je veilig doorrijden nadat je helm op de grond is gevallen? In deze blog geven wij antwoord op al deze vragen!

Hoe lang gaat een helm mee?
De levensduur van een helm heeft alles te maken met het gebruik en de materialen waaruit hij vervaardigt is. Voor het gemak onderscheiden we tussen twee helmen. De helm met een schaal van polycarbonaat (dit zijn de veelaal wat minder dure exemplaren). En de helmen met een composiet buitenschaal (een combinatie van glasvezel en carbonfiber). Wij adviseren om je polycarbonaat helm te vervangen na 3 tot 5 jaar. Een helm met een composiet buitenschaal heeft een levensduur van ongeveer 5 tot 7 jaar. De levensduur van de helm begint op het moment dat je hem uit de doos haalt en in gebruik neemt.

Intensief gebruik verkort de levensduur
De bovenstaande levensduren zijn natuurlijk in perfecte omstandigheden, maar in realiteit zijn er veel factoren die de levensduur van je helm beïnvloeden en verkorten. Denk aan langdurige blootstelling aan de uv-straling van de zon. Het klimaat, temperatuur en aantasting door chemicaliën en het eigen zweet. Als hij bijvoorbeeld niet meer zo strak om je hoofd zit, dan is de dempende binnenschaal minder effectief. Het kan dus best voorkomen dat jouw helm op is voordat de houdbaarheidsdatum bereikt is. Twijfel je over de staat van je helm? Kom dan langs bij één van onze winkels en laat je helm inspecteren door onze motorkleding experts.

Kan ik mijn helm na een val nog gebruiken?
Een helm is natuurlijk gemaakt om klappen tegen het hoofd te absorberen, maar hij is ook gemaakt om dit één keer heel goed te doen. Wanneer je helm dus een klap heeft gemaakt heeft hij zijn werk gedaan en moet hij vervangen worden. Maar waarom is je helm na één klap al afgeschreven? Dat heeft grotendeels te maken met de materialen waaruit de helm vervaardigt is. De buitenschaal is gemaakt van hard materiaal, bij een impact wordt de energie die vrijkomt door de klap verdeelt over de gehele helm, die mee veert. In de meeste gevallen neemt de helm de oorspronkelijke vorm weer aan.

De binnenschaal heeft een dempende functie, in tegenstelling de buitenschaal zal deze niet terugveren en dus veelaal ingedeukt blijven na een impact. Een helm die gevallen is verliest dus van binnen en buiten zijn beschermende kracht. Dit gebeurd helaas ook wanneer je je helm per ongeluk op de grond laat vallen. Daarom adviseren wij ook altijd om nooit een tweedehands helm te kopen, je weet immers nooit wat er mee gebeurd is. Benieuwd naar de staat van jouw helm? Kom langs bij één van onze winkels en laat je helm inspecteren in onze kledingshop.

>

Gratis verzending vanaf 50 euro
GRATIS VERZENDING

Vanaf € 75,00

Gratis retourneren
RETOURRECHT

30 dagen garantie

Zorgeloos online bestellen
Veilig online betalen

Zorgeloos online bestellen

Ruim aanbod
Product op voorraad?

Zelfde werkdag verstuurd

Ontvang het laatste nieuws, updates en aanbiedingen