null

Beste bezoeker, wij maken gebruik van Cookies op onze webshop. Wat doen deze Cookies precies? Als eerst: wij maken gebruik van Google Analytics, op basis van Analytics houden wij in de gaten of we onze webshop eventueel kunnen verbeteren. U blijft helemaal anoniem en wij zien niet wie u bent het is echt alleen om te kijken wat onze bezoekers 'gemeen' hebben.

Motorbeveiliging en het SCM-beveiligingscertificaat: alles wat je moet weten

17th Apr 2023, Motorplaza

Ben jij goed op de hoogte van alle voorwaarden die je verzekeraar stelt aan je motorverzekering? Om er zeker van te zijn dat je verzekeraar gaat uitkeren bij diefstal van je motorfiets is het handig om de polisvoorwaarden goed door te lezen, zodat je weet aan welke eisen je moet voldoen om gedekt te zijn. Een verzekeraar kan namelijk een bepaalde alarmklasse van je eisen. Als je een motorverzekering met een WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco afsluit, wordt er ook gevraagd of je motor een SCM-beveiliging heeft. Ook dient je SCM-beveiliging goedgekeurd te zijn door een gecertificeerd Inbouwbedrijf. Wanneer dit niet het geval is zal de verzekeraar niet uitbetalen. In deze blog leggen wij uit wat SCM-beveiliging precies is, welke types er zijn en wat het SCM-beveiligingscertificaat inhoud.

SCM 1: Startonderbreker
Zonder dat het contactslot is geactiveerd dient het verplaatsen van je motorfiets op eigen kracht (startonderbreking) te worden verhinderd. Bij veel nieuwe motoren is er standaard een startonderbreking ingebouwd, maar deze zijn veelal niet SCM goedgekeurd. Wanneer deze niet goedgekeurd is kun je dit op een later moment laten doen bij een gecertificeerd Inbouwbedrijf.

SCM 2: Startonderbreker met alarmsysteem
Deze classificatie vereist dat er bovenop klasse SCM 1 (startonderbreker), een alarm afgaat bij een poging tot diefstal. Bij beweging of kanteling van de motorfiets dient het alarm af te gaan.

SCM 3: Startonderbreker met alarm- en volgsysteem
Voor klasse 3 geldt dat er een volgsysteem (GPS tracker) op de motorfiets is gemonteerd. Dit volgsysteem brengt nog een extra voordeel met zich mee, want bij enkele verzekeraars vervalt je eigen risico.

Periodieke controle
Alle bovengenoemde SCM-beveiligingssystemen dienen wel goedgekeurd te zijn door een gecertificeerd Inbouwbedrijf. Na het inbouwen of het keuren van je huidige beveiliging-systeem ontvang je een SCM-beveiligingscertificaat. Deze is 36 maanden geldig. Na de eerste 36 maanden dient het het systeem elke 12 maanden opnieuw gekeurd te worden. Denk er wel om dat je geen melding krijgt als je certificaat verloopt, dit moet je dus zelf in de gaten te houden, zodat je je beveiliging-systeem tijdig kunt laten (her) keuren. Je moet dit SCM-beveiligingscertificaat ten alle tijden kunnen aantonen aan je verzekeraar. Alleen met een geldig SCM-beveiligingscertificaat ben je gedekt.

Weet je niet precies welk systeem er op jouw motor is ingebouwd? Of heb je nog niet de juiste SCM-beveiliging op je motor zitten? Neem dan contact met ons op. Wij zijn een Kiwa SCM gecertificeerd Inbouwbedrijf en kunnen je motorfiets voorzien van de juiste beveiliging-systemen en voorzien van een SCM-beveiligingscertificaat. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact op met jouw Motorplaza vestiging naar keuze.

Contact

>

Gratis verzending vanaf 50 euro
GRATIS VERZENDING

Vanaf € 75,00

Gratis retourneren
RETOURRECHT

30 dagen garantie

Zorgeloos online bestellen
Veilig online betalen

Zorgeloos online bestellen

Ruim aanbod
Product op voorraad?

Zelfde werkdag verstuurd

Ontvang het laatste nieuws, updates en aanbiedingen